Klik hier om bij het artikel over de Noord Hollandse Blauwen op de website van aviculture europe te komen

 
 

Home pony's

Home kippen

Foto's kippen

Te koop

Links

 

 

De Noord-Hollandse hoen

Waarom de Noord-Hollandse hoen?

Ik had al enkele jaren met de gedachte rondgelopen om een oud hollands hoenderras aan te schaffen. De ruimte heb ik er wel voor. en ik ben met kippen groot gebracht. We hadden thuis een gemengd bedrijf met koeien, varkens, akkerbouw en pluimvee.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw mocht een bedrijf maar een beperkt aantal dieren houden. Wij hadden een vermeerderingsbedrijf, die mocht in de winter 750 dieren houden en in de zomer (inclusief opfok) 1020 dieren. Daar werd streng op gecontroleerd.

Wij hadden voornamelijk legrassen. Witte leghorn of Rhode Island Red. Daar werden jonge legdieren uitgefokt in het broedseizoen. In de zomer werden er zware hanen op gezet om slachtkuikens te broeden. Daarvoor werden hanen gebruikt van Sussex Cornirock Plymouth Rock.

Ook werden zware rassen  gehouden waaronder de Noord-Hollandse hoen, kleur koekoek en die vond ik toen heel mooi.

Nu kwam ik die een paar jaar geleden tegen bij Mart Albers in Rijkevoort. De kippen van Albers kwamen van Tiny Hermans uit Boxmeer en die is weer begonnen met broedeieren van Beumer uit Ottelo, een bekende fokker van de Noord-Hollandse hoen. En ik heb met hanen gewerkt uit de stam van Suiker uit Sint Miechielsgestel. Daar heb ik toen wat broedeieren gekocht en zo is de hobby begonnen. 

Ik ben toen lid van de kleindieren club pels en pluim in Mill geworden om via keuringen te toetsen of mijn dieren aan de rasstandaard voldoen en om te voorkomen dat ik afdwaal. Ik heb op deze manier al veel bijgeleerd. En op de clubkeuring in 2009 bleek dat ik goede dieren had. Ik had 4 hennen ingezet waarvan:

2 waardering Fraai
2 waardering Zeer goed.

Een hen werd clubkampioen grote hoenders.

Vanaf die tijd ga ik elk jaar naar enkele keuringen met jonge dieren om te checken of ik met mijn fokkerij
niet afdwaal of er fouten in fok.

 

Bert Wijtten

 
 

Dit gedeelte is het laatst bijgewerkt op 09-10-2015